Strašný nováček přichází

16.3.2018
Citace:
hhttps://www.chemistryworld.com/news/russian-novichok-nerve-agent-linked-to-attack-on-ex-spy/3008773.article
Zdroj
Chemická struktura nervově paralytických jedů A-230, A-232 a A-234. Ten otazník v popisu není chyba, původní sovětské označení tohoto typu novičoku neznáme.

Sergeje Skripala jeho dceru Julii otrávil v Británii ruský nervový jed zvaný novičok (angl.novichok). Nevíme o něm tolik, kolik bychom chtěli. I samotné jméno má odlišné významy. Jednak označuje skupinu tří extrémně jedovatých nervově paralytických látek zvaných též A-230, A-232 a A-234. Jejich chemickou strukturu vidíme na obrázku. Ten otazník v popisu není chyba, původní sovětské označení tohoto typu novičoku neznáme. Vznikly v bývalém Sovětském svazu v sedmdesátých a osmdesátých letech v rámci vývoje nové generace chemických zbraní. V rámci programu Foliant tehdy sovětští vojenští chemici testovali stovky sloučenin.

source/obr/novichoksyntesa.pngNovičok patří k binárním plynům. Jde o nervově paralytické látky, které vzniknou až v okamžiku nasazení chemickou reakcí dvou mnohem méně jedovatých složek. Zjevná výhoda je snazší manipulace a skladování. Reakční schéma pro vznik A-230, A-232 a A-234 binární cestou vidíme na obrázku. Jako novičok někdy též označujeme výchozí sloučeniny vlevo nahoře. Vzhledem k nedostatku informací je možné, že popsaná syntéza neodpovídá úplně přesně sovětskému postupu. Pokud existují rozdíly, nejsou podstatné.

Nejjedovatější by měl být novičok-7 neboli A-234. Zabíjí údajně v desetkrát nižších koncentracích než další nejúčinnější nervově paralytické sloučeniny (angl. nerve agent). To znamená, že jeho Dávka jedu, která způsobí uhynutí 50% testovaných jedinců do 24 hodin, LD = letální dávka.LD50? by byla při kontaminaci kůže 1 mg pro člověka. Novičok by údajně měl být pevná látka, což je mezi nervově paralytickými bojovými látkami výjimka. Všechny ostatní patří do stejné skupiny fluorofosfátů, jde však o nepříliš těkavé kapaliny. Novičok se od nich liší vyšším obsahem halogenů, což může být způsobovat, že za normální teploty je tuhý.

Zajímají-li někoho systematické chemické názvy, najde je v následující tabulce:

A-230 novičok-? [[(2-chloroethoxy)fluorohydroxyfosfinyl]oxy]karboimido chlorid fluorid
A-232 novičok-5 [[(2-chloro-1-methylethoxy)fluorohydroxyfosfinyl]oxy]karboimido chlorid fluorid
A-232 novičok-7 [[(2-chloro-1-methylpropoxy)fluorohydroxyfosfinyl] oxy]karboimido chlorid fluorid

Milan Dvořák 16.3.2018: Dala by se prosím, ověřit informace o likvidaci chemických laboratoří po roce 1990 a odvezení materiálů do USA? Informace dle Igora Nikulina, bývalého člena komise biologických zbraní OSN a vojenského experta.

18.3.2018: Vidíte, už netřeba nic ověřovat, nemohou za to USA, ale my. Obvyklé ruské mlžení, zloděj křičí: "Chyťte zloděje!"

20.4.2018: Organizace pro zákaz chemických zbraní OPCW (Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons) zveřejnila výsledky nezávislého mezinárodního vyšetřování, které potvrzují, že Sergeje Skripala a jeho dceru skutečně otrávila nervově paralytická látka ze skupiny chemických zbraní novičok.

 
Odeslat komentář k článku "Strašný nováček přichází "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Strašný nováček přichází " e-mailem

Diskuse/Aktualizace